Pachira aquatica

ImagePachira aquatica is the scientific name of the Zapotón, a beautiful native tree that grows in the Guatemalan lowlands and thrives around swamps, as its name implies. It is related to our national tree, Ceiba pentandra; Pachira was once classified in the family Bombacaceae, along with the genus Ceiba. They now belong to the Bombacoideae group within the Malvaceae, the cotton family.

It is a handsome tree, with smooth grayish bark and large leaves made up of five to eight leaflets. The showy white flowers have long petals that droop or furl downward, exposing many long, crowded, red stamens. The fruit is large, brown, and football-shaped, and resembles a large zapote – hence its common name in Guatemala, Zapotón. Unlike the zapote, though, the fruits of the Zapotón are harvested for their large edible nuts, which are eaten raw or roasted, or sometimes ground into flour and made into bread. The leaves and flowers are also said to be edible.

The genus Pachira is made up of about Neotropical species. Pachira aquatica has a wide distribution: it is found from Mexico through South America. It grows to a height of 18 meters and blooms throughout the year. The trees in the photograph are growing in Escuintla, near the Auto Safari Chapín.

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Pachira aquatica es el nombre científico del Zapotón, un hermoso árbol nativo que crece en las tierras bajas de Guatemala, especialmente en humedales, como implica su nombre. Está relacionado con nuestro árbol nacional, Ceiba pentandra; Pachira pertenecía a la familia Bombacaceae, junto con el género Ceiba. Ahora ambos pertenecen al grupo Bombacoideae, dentro de la familia del algodón, Malvaceae.
Es un árbol precioso, con corteza lisa y grisácea, y hojas grandes compuestas de cinco a ocho foliolos. Sus flores son grandes y blancas, con pétalos largos que, al abrirse, dejan expuestos a los múltiples estambres largos y rojos. La fruta es grande y café, y parece un zapote grande, por lo cual se le conoce en Guatemala como Zapotón. A diferencia del zapote, sin embargo, la fruta del Zapotón se cultiva por sus grandes nueces comestibles, que se comen crudas o rostizadas; a veces se machacan para hacer harina de pan. Se dice que las hojas y las flores también son comestibles.

El género Pachira está compuesto de unas 20 especies neotropicales. El Zapotón tiene una distribución amplia: se encuentra desde México hasta Sudamérica. Crece hasta una altura de 18 metros y florece a lo largo del año. Los árboles de la foto viven en Escuintla, cerca del Auto Safari Chapín.

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Pachira aquatica Aubl.

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About Challen Willemsen

Passionate about orchids and the Dharma, I'm a lover of this planet wandering through a garden. Intermittently I'm an ecologist, a graphic designer, an editor, a translator, a Spanish teacher, a writer, a gardener, a photographer, and occasionally a poet. Though I studied environmental science focused on ecology, in my heart I'm a botanist. También soy un amante de Guatemala, enamorado de sus bosques y sus epífitas.

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