Coffee ~ Café

ImageCoffee, despite not being a native plant, is essentially Guatemalan. We’ve been producing coffee for almost two centuries, and we export more coffee than any other food product. Coffee trees flourish in our highlands, where we mostly cultivate shade-grown coffee. Because it relies on the shade of a canopy of trees, shade-grown coffee is important in reproducing and maintaining certain ecosystems. The trees used for shade can provide shelter for plants and animals, trap pollution and dust from the air, prevent erosion, fix nitrogen and carbon dioxide, and produce oxygen. Organic coffee production under a canopy of native trees can thus be an environmentally friendly practice.

A coffee tree can belong to any of a number of species in the genus Coffea, family Rubiaceae. The “tree” is actually a bush and it originally evolved in the Arabian Peninsula. It has shiny pointed leaves and fragrant white flowers. The coffee cherries are initially green, turning deep crimson when ripe. Each contains two seeds. Beans ripen at different times, which is why they are more efficiently cultivated by hand. The beans need to be dried and roasted before being brewed.

I took these pictures in San Marcos La Laguna, my favorite lakeside town in Atitlán.

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A pesar de no ser una planta nativa, el cafetal es prácticamente guatemalteco. Hemos estado produciendo café por casi dos siglos, y exportamos más café que cualquier otro producto alimenticio. Los cafetales prosperan en nuestro altiplano, donde más que todo cultivamos café de sombra. El café de sombra juega un papel importante en la reproducción y manutención de ciertos ecosistemas. Los árboles que se usan para la sombra del café pueden ser un albergue para plantas y animales, atrapar contaminación y polvo del aire, prevenir erosión, fijar nitrógeno y dióxido de carbono y producir oxígeno. Por lo tanto, la producción de café orgánico bajo la sombra de árboles nativos puede ser una práctica ambientalmente responsable.

Un cafetal puede pertenecer a cualquiera de varias especies del género Coffea, en la familia Rubiaceae. Más que un árbol es en realidad un arbusto y originalmente evolucionó en la península arábiga. Tiene hojas punteadas y lustrosas y da flores blancas y fragantes. Las cerezas del café inicialmente son verdes, y se tornan un tono carmesí oscuro al madurar. Cada una contiene dos semillas. No maduran todas al mismo tiempo, por lo cual son cultivadas más eficientemente a mano. Los granos deben secarse y tostarse antes de prepararse.

Tomé las fotos de estos cafetales en San Marcos La Laguna, mi pueblo atiteco favorito.

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About Challen Willemsen

Passionate about orchids and the Dharma, I'm a lover of this planet wandering through a garden. Intermittently I'm an ecologist, a graphic designer, an editor, a translator, a Spanish teacher, a writer, a gardener, a photographer, and occasionally a poet. Though I studied environmental science focused on ecology, in my heart I'm a botanist. También soy un amante de Guatemala, enamorado de sus bosques y sus epífitas.

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